Λάδια και Guzzi Τεχνικά Άρθρα
Γκουτσο-λαδολογίας το ανάγνωσμα.
Εντάξει δεν χρειάζεται να είσαστε και όρθιοι όπως στην εκκλησία για να το διαβάσετε, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε τι σημαίνει να τηρώ κάτι με «θρησκευτική ευλάβεια».
Τελικά όμως τι χρησιμεύουν τα λάδια;
1.Μαρκάρω το σημείο που παρκάρω
2.Λερώνω τα παντελόνια και τα παπούτσια μου.
3.Με βοηθάνε να μάθω να αλλάζω φλάντζες.
4.Συμπληρώστε τη δική σας εμπειρία…
Σε τι άλλο χρησιμεύουν λοιπόν; Βιάστηκες να δώσεις τη σωστή απάντηση; Μπράβο, όμως δεν είναι απλά η λίπανση ο ρόλος τους.
Παράδειγμα: γιατί μαυρίζουν τα λάδια; Γιατί απλά ο ρόλος τους είναι να μαζεύουν την κάπνα που περνάει από το θάλαμο καύσης, έτσι ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα σε άλλα ευαίσθητα σημεία του κινητήρα. Άλλη λειτουργία του λαδιού είναι να προστατεύει τα μέταλλα από την οξείδωση, όπως επίσης να κρατάει τον κινητήρα καθαρό με τα απορρυπαντικά και διασπαρτικά πρόσθετα που έχει. Επιπρόσθετα έχουν την ιδιότητα να αδρανοποιούν τα οξέα.
Πώς να διαλέξω όμως το κατάλληλο λάδι;
Ας δούμε τα πράγματα με βάση την εφαρμογή που θέλουμε, τα Guzzi δηλαδή:
Αξίωμα 1ο. Τα Guzzi έχουν κινητήρες με ξηρό συμπλέκτη.
Αξίωμα 2ο. Τα Guzzi είναι τετράχρονα (εξαιρουμένου του TS 250 του ’74 ή αλλιώς Benelli 2C και μερικών μικρού κυβισμού μοντέλων).
Τα δύο αυτά αξιώματα μας βοηθάνε να περιορίσουμε – κάπως – το θέμα μας. Τα λάδια λοιπόν που θέλουν οι κούκλες μας είναι παρόμοια αλλά όχι απαραίτητα ίδια με τα αυτοκινητιστικά.
Ξανά το βασικό ερώτημα είναι λοιπόν: τι λάδι να βάλω; Η απάντηση είναι σχετικά απλή: Τουλάχιστον το λάδι που γράφει το βιβλίο ιδιοκτήτη.
Ας το πάρουμε με παραδείγματα. Στην Breva που έχω προτείνεται το Agip Racing 4T 10W-60. Επιπρόσθετα στις προδιαγραφές λαδιού η Guzzi ζητά τουλάχιστον SAE 10W-60, ή CCMG G-4, API SG.
Πολλές προδιαγραφές, μεγάλο μπλέξιμο στο κεφάλι μας. Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που βγάζουν προδιαγραφές για τα λάδια; Δυστυχώς είναι πολλοί και με διαφορετικές προδιαγραφές και προτεραιότητες. Για να τους δούμε:
Που καταλήγουμε λοιπόν; Στα σύγχρονα μοντέλα ακολουθούμε τη σύσταση του κατασκευαστή. Ενδεικτικά το AGIP Racing 4T 10W-60, έχει ιξώδες στους 100 oC 23,5 mm2/s. Τέτοιο νούμερο δεν συνηθίζεται σε «απλά» λάδια. Για να το ζητάνε οι μηχανικοί της Guzzi, κάτι ξέρουν. Γιατί όμως τόσο καλό λάδι ακολουθεί το παλαιό πρότυπο API SG και όχι κάποιο σύγχρονο; Αν το έκανε αυτό, τότε η Agip θα ήταν υποχρεωμένη να κατεβάσει πολύ την περιεκτικότητα σε φώσφορο και ψευδάργυρο, τα οποία δύο είναι βασικά συστατικά για τη καλή λίπανση. Έχουν το μειονέκτημα να δηλητηριάζουν σχετικά σύντομα τον καταλύτη. Προφανώς κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Οι Ιταλοί με την επιλογή του λαδιού έδειξαν τι διάλεξαν… Στα παλαιότερα μοντέλα και για τον ίδιο λόγο παραμένουμε στην παλιά προδιαγραφή SG. Για το ιξώδες ακολουθούμε τουλάχιστον τη σύσταση του κατασκευαστή για το μοντέλο μας. Αν για παράδειγμα συνιστά 15W/40, μπορούμε να κατεβάσουμε το χειμερινό νούμερο, και να πάμε στο 10W/40, ή στο 5W/40, αν κινούμαστε σε κρύες περιοχές. Αντίστοιχα το καλοκαίρι, καλό θα κάνουμε αν αλλάξουμε από 15W/40 σε 15W/50 ή 15W/60.
Ωραία τα λέμε τόση ώρα, αποφασίσαμε για το επόμενο super λάδι μας, όμως ο μηχανικός που συντηρεί την κούκλα, μου λέει να αλλάξω λάδια στα 5.000 χλμ ενώ η Guzzi γράφει στα 10.000 χλμ. Αν σας περισσεύουν ευρώ, σκεφτείτε εναλλακτική διάθεση του ποσού. Μα καλέ μου αναγνώστη, υπάρχει περίπτωση η Guzzi ή ο όποιος κατασκευαστής να σου πει να αλλάξεις στα 10.000 χλμ χωρίς να είναι σίγουρος πως δεν θα τον κυνηγήσεις επειδή πήρες τον στρόφαλο στο χέρι στα 7.000 χλμ; Το όριο που δίνει ο κατασκευαστής είναι το ελάχιστο όριο που έχει μετρήσει πως αντέχει η μηχανή, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.
Ακόμη διαβάζετε; Κακώς, έξω γρήγορα για βόλτα με τη Guzzi σας!